Produsele noastre zilnice de îngrijire a pielii conțin zeci de ingrediente. Unele dintre aceste ingrediente sunt esențiale și benefice pentru sănătatea pielii noastre, în timp ce altele pot fi dăunătoare și ar trebui evitate. Pielea absoarbe până la 60% din substanțele chimice din produse care, apoi, intră în contact direct cu fluxul sanguin. Ceea ce punem pe pielea noastră ar trebui să fie la fel de lipsit de ingrediente dăunătoare ca ceea ce mâncăm. Chiar și atunci când se utilizează cantități mici de produs, multe dintre substanțele chimice întâlnite în mod obișnuit pot avea un impact extraordinar asupra sănătății și hormonilor și suntem departe de a înțelege consecințele.

Chiar dacă mulți producători întrerup utilizarea unora dintre aceste ingrediente, cele mai multe dintre ele pot fi încă găsite în produsele noastre de îngrijire a pielii de zi cu zi. Lista ingredientelor de pe spatele produselor tale preferate de îngrijire a pielii este adesea lungă și confuză. Așadar, iată patru ingrediente la care trebuie să fii atentă și de ce să le eviți.

Parabenii
Parabenii sunt un grup de substanțe chimice folosite pentru conservarea produselor de îngrijire a pielii, pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora. Parabenii împiedică creșterea mucegaiului și a microorganismelor, precum bacteriile, în produse.

Cercetările arată că parabenii pot trece cu ușurință prin piele și în organism. Acest lucru este problematic deoarece rămân în țesuturile și fluidele corpului. S-au găsit parabeni în țesutul mamar al persoanelor cu cancer de sân, deși nu există studii concludente care au legat în mod definitiv acest lucru de un risc crescut de a dezvolta cancer.

Parabenii ar putea interfera, de asemenea, cu producția de hormoni, mimând estrogenul, un hormon care joacă un rol vital în menținerea sistemului reproducător la femei. Când se întâmplă acest lucru, corpul poate începe să producă mai puțin estrogen. Unele cercetări arată că acest lucru ar putea afecta negativ funcția reproductivă regulată atât la bărbați, cât și la femei.

Formaldehida
Forma lichidă a formaldehidei este folosită pentru conservarea cadavrelor. În produsele cosmetice, este folosit ca un conservant chimic, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, formaldehida este considerată a fi cancerigen uman. Aceasta înseamnă că expunerea la acesta, în cantități mari, pentru o perioadă prelungită de timp, expune riscului de a dezvolta cancer.

Chiar dacă sunt utilizate cantități mici, multe produse de îngrijire a pielii de zi cu zi, cum ar fi săpunurile, cremele hidratante și demachiantele, conțin formaldehidă și poate fi totuși dăunătoare și iritante pentru piele. De exemplu, cercetările arată că utilizarea produselor care conțin formaldehidă, chiar și pe termen scurt pe piele normală, poate provoca dermatită de contact

Ftalați
Ftalații sunt un grup mare de substanțe chimice, adesea folosite pentru a topi plasticul. Însă, sunt adesea incluse în multe parfumuri utilizate în produsele de îngrijire a pielii pentru a face ca parfumurile să persiste mai multă vreme. Cel mai comun tip de ftalat folosit în produsele de îngrijire a pielii este ftalatul de dietil (DEP). DEP ajută produsele precum cremele hidratante și loțiunile să pătrundă mai bine în piele.

Chiar dacă sunt folosiți la scară largă în industria de produse cosmetice, ftalații sunt cunoscuți perturbatori endocrini. Aceasta înseamnă că în corpurile noastre pot interfera cu acțiunile normale ale hormonilor noștri.

Evitarea ftalaților din produsele de îngrijire a pielii poate fi dificilă. Producătorii care au folosit ftalați în parfumuri nu au obligația de a-i enumera ca ingredient pe spatele produselor lor. Așadar, dacă căutați să evitați produsele care conțin ftalați, nu este suficient să aruncați o privire pe lista de ingrediente. Optați pentru produse care sunt etichetate în mod special „fără ftalați”.

Triclosan
Industria cosmetică folosește triclosanul ca un conservant pentru a împiedica creșterea bacteriilor. Este un biocid (un produs care controlează organismele dăunătoare sau nedorite prin mijloace chimice sau biologice) în multe alte produse de îngrijire personală, cum ar fi deodorante, săpunuri și geluri de duș.

Triclosanul este responsabil cu slăbirea sistemului imunitar, creșterea necontrolată a celulelor și toxicitate pentru dezvoltare și reproducere. Poate fi găsit în săpunuri antibacteriene, deodorante, geluri de duș și este listat ca hidroxi difenil eter.