Acizii reprezintă unele dintre cele mai esențiale componente ale formulelor cosmetice, oferind nenumărate beneficii în funcție de nevoile diferitelor tipuri de piele. Printre aceștia, se regăsesc hidroxiacizii, denumiți și AHA sau BHA, care își pot demonstra capacitățile prin exfolierea pielii, netezirea tenului și eliminarea celulelor moarte și a impurităților. Utilizarea zilnică a produselor de îngrijire a pielii care conțin alfa-hidroxiacizi (AHA) sau beta-hidroxiacizi (BHA) poate schimba aspectul și starea pielii.

Care este diferența dintre AHA și BHA?
– AHA: Alfa-hidroxiacizii elimină celulele moarte din stratul deteriorat al epidermei și îmbunătățesc hidratarea pielii. Se recomandă folosirea lor pentru pielea afectată de soare, pielea uscată și pielea matură fără probleme deosebite.
– BHA: Beta-hidroxiacizii merg mai adânc și sunt recomandați pentru tenul gras, deoarece dizolvă sebumul care înfundă porii. Procedând astfel, BHA previn formarea punctelor negre și a altor impurități. BHA-urile au, de asemenea, o acțiune antiinflamatoare și antibacteriană și sunt ideali pentru cei cu probleme de acnee sau piele sensibilă cu roșeață.

Cei mai importanți hidroxiacizi

ACID GLICOLIC
Considerat pe scară largă „Sfântul Graal” al acizilor, acidul glicolic poate fi folosit pentru a aborda majoritatea problemelor de îmbătrânire a pielii, inclusiv liniile fine, hiperpigmentarea, pielea ternă, textura neuniformă și uscăciunea. Acidul glicolic, ca orice AHA, are o acțiune exfoliantă și elimină celulele moarte din piele, îmbunătățind astfel reînnoirea celulară și lăsând un ten tânăr și strălucitor. Poate fi găsit în multe produse (de la peeling la creme de față și seruri) și este AHA cu cea mai mică dimensiune moleculară, ceea ce înseamnă că poate pătrunde cu ușurință în piele și poate obține rezultate excelente.

ACID LACTIC
Un alt AHA, acidul lactic oferă o formă mai blândă de exfoliere chimică, cu beneficii suplimentare de hidratare, ideală chiar și pentru cea mai sensibilă piele. Scopul său principal este de a oferi pielii un aspect mai clar și mai luminos. Unele produse de îngrijire a pielii se bazează exclusiv pe acid lactic, altele îl combină cu glicolic pentru un efect anti-îmbătrânire mai mare.

ACID FERULIC
Acidul ferulic, cunoscut și sub numele de acid hidroxicinamic, este un antioxidant puternic care neutralizează daunele radicalilor liberi cauzate de poluare, lumina ultravioletă sau radiațiile infraroșii, care accelerează îmbătrânirea pielii. Se găsește în peretele celular al plantelor precum ovăzul, orezul brun, alunele, merele și portocalele. Acidul ferulic este derivat din punct de vedere botanic, dar este studiat în laborator pentru controlul calității, consistența și siguranța consumatorilor. Se prezintă sub formă lichidă și poate fi găsită în principal în seruri.

ACID CITRIC
Acidul citric este un membru al familiei AHA derivat din utilizarea acizilor din lămâi, lime, portocale și grepfrut. Este utilizat la concentrații de obicei sub 1% și este adăugat ca regulator de pH. Poate fi folosit și ca agent de exfoliere și are capacitatea de a face ca celelalte ingrediente dintr-un produs să funcționeze la maximum. Utilizarea produselor cu acid citric duce, de asemenea, la reducerea porilor și la scăderea inflamației.

ACID SALICILIC
Acidul salicilic, pe de altă parte, este cel mai cunoscut și mai folosit acid din familia BHA. Acționează în profunzime până la pori, purificând pielea și eliminând impuritățile. Omoară bacteriile acneice și, prin urmare, este recomandat celor cu ten gras și cu impurități.

Majoritatea acizilor pot fi incluși în rutina zilnică de înfrumusețare, deși este întotdeauna recomandabil să citiți instrucțiunile indicate pe produse.